Blog

Wat een ander zegt of vindt bepaalt niet wie jij bent.

DFA6C320-A76D-4884-A36F-AF376EB76CC1
Inspiratieblog

Wat een ander zegt of vindt bepaalt niet wie jij bent.

Wat een ander zegt of vindt bepaalt niet wie jij bent.

Wanneer je je eigen weg gaat krijg je vaak te maken met oordelen van de mensen om je heen. Zou je dat wel doen, dit past toch niet bij je, waarom ben je zo veranderd. Al deze oordelen kunnen best kwetsend zijn en hard binnenkomen.  

Ik had het er afgelopen week nog over. Iemand die zijn eigen weg wil gaan, eigen keuzes maakt en hierdoor teleurgesteld raakt door de reacties van anderen. Als mens wil je graag begrepen en gezien worden. Je wilt dat mensen echt blij voor je zijn. Je accepteren zoals je bent. Maar helaas is dat vaak niet zo. Je kunt het zien als een uitdaging op jouw pad om bij jezelf te blijven en je eigen weg te gaan.

Bij veel mensen ontstaat er dan twijfel. Is het waar, misschien raak ik wel mensen kwijt, zal ik alles maar bij het oude laten en doorgaan op de weg zoals het was. Dit lijkt de makkelijkste weg. Maar de vraag is of dat ook zo is. Want als je dit doet, ontken je jezelf, je eigen verlangens en behoeften. En waarom? Vaak uit angst voor afwijzing. En dat doet pijn.

Stel jezelf eens de vraag waarom het jou zo raakt wat anderen over jou zeggen.

Wat heb jij nodig en geef dit aan jezelf. Bijvoorbeeld als je graag goedkeuring wilt van de mensen om je heen, geef dit dan aan jezelf. Geef jezelf alles wat jij nodig hebt, hierdoor ben je niet meer afhankelijk van anderen.

Hoe kun je je wapenen tegen de oordelen van anderen?

Spreek uit tegen de ander wat het met je doet. 

Vaak zul je zien dat je aan een opmerking een eigen invulling hebt gegeven waarvan je niet weet of het klopt. Door het te bespreken geef je de ander de kans uitleg te geven. Door dit te doen blijf je bij jezelf en dat geeft rust.

Voel je niet persoonlijk aangevallen

Als mensen iets tegen jou zeggen, onthoud  dan dat dit de mening is van die ander. En jij bent niet wat een ander zegt of vindt. Jij bent wie jij vindt dat je bent. Ga hier voor staan en laat je niet van de wijs brengen. Als je toch geraakt wordt door wat de ander zegt heeft dit meestal te maken met een dieperliggende emotie waar je je nog niet bewust van bent. Ga hiernaar opzoek zodat je hiermee aan de slag kunt zodat je je bewust wordt van onderliggende patronen die deze emotie veroorzaken. En vergeet niet dat je nooit iedereen honderd procent tevreden kan houden. En sterker nog, dit moet je ook niet willen.

Stel je niet open voor alles wat iedereen tegen je zegt.

Mensen die altijd commentaar hebben op anderen. Nooit is het goed. Altijd kritiek, lacherige opmerkingen, nooit naar zichzelf kijken, alles zeggen wat in ze opkomt, geen rekeninghouden met hoe het bij de jou binnenkomt. Ze willen je overtuigen met hun zienswijze, hun mening opdringen, jouw denkwijze veranderen en gaan daarna gewoon door met hun leven zonder enig idee wat het met jou doet. Stop met luisteren hiernaar. Deze mensen zijn het niet waard en trekken jou alleen maar in een negatieve spiraal naar beneden.

Verzamel mensen om je heen die van je houden zoals je bent met al je unieke talenten en je eigenaardigheden. Stop met het iedereen naar de zin te willen maken. Jij bent al goed genoeg. 

Leer van jezelf te houden

Als je dit leert zul je merken dat de oordelen van anderen je niet meer zo hard zullen raken. Je weet dan wat je waard bent en waar jij voor staat in het leven. Dit geeft vertrouwen. Een ander kun je niet veranderen maar je kunt wel bepalen hoe je er zelf mee omgaat. Dus trek jij het je aan, als mensen over jou oordelen, het raar vinden hoe je in het leven staat, er geen interesse is in jou? Of laat je het gaan en leef je je eigen leven op jouw manier. De keuze is aan jou.

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *