Blog

Een verhaal uit de praktijk

714D98B4-A403-460A-91D5-6523A5D2E947
Inspiratieblog

Een verhaal uit de praktijk

Een voorbeeld uit mijn Wandelcoach praktijk over Juul

 

Juul opent haar ogen en meteen dringt een wirwar van gedachten zich aan haar op. Ze is net wakker en Juul voelt de druk van de dag op haar schouders. Hoewel ze geen zin heeft om aan de dag te beginnen sleept ze zichzelf uit bed. Weer een dag van talloze ballen in de lucht houden. Werk, familie, vrienden, hobby’s, verantwoordelijkheden. Het zijn er zoveel dat ze zichzelf is kwijtgeraakt in het voldoen aan alle verplichtingen.

Haar ochtendritueel is een dagelijks terugkerende stresssituatie geworden. Ze springt uit bed en maakt zich snel klaar om naar haar werk te gaan. Terwijl ze zo bezig is, voelt ze een brok in haar keel, die groter en groter wordt. Ze wil iedereen tevreden stellen, maar vergeet steeds vaker om voor zichzelf te zorgen.

Juul verlangt naar een betekenisvol leven, waarin ze niet langer geleefd wordt door de verwachtingen van anderen. Ze wil haar eigen behoeften ontdekken en in harmonie brengen met de wensen van haar dierbaren. Maar hoe kan ze deze balans vinden? Hoe kan ze leren om haar eigen verlangens serieus te nemen zonder het gevoel te hebben dat ze anderen teleurstelt?

Op een dag leest Juul over de mogelijkheden van wandelcoaching. Nieuwsgierig en met een sprankje hoop in haar hart, besluit ze om de stap te wagen. Ze maakt een afspraak voor een kennismakingsgesprek. 

Wanneer Juul mij ontmoet, voelt ze meteen een klik. Ze wordt aangetrokken door mijn rustige uitstraling die Juul op haar gemak stelt. 

We beginnen de sessie met een wandeling in de prachtige natuur, even weg van de hectiek van het dagelijks leven. Terwijl we samen door de duinen wandelen vraag ik naar het verhaal van Juul.

Ze deelt haar worstelingen, ze praat en praat en vertelt over het rot gevoel dat ze ervaart. Ze vertelt dat het een chaos is in haar hoofd, dat ze er voor iedereen wil zijn maar dat het haar niet meer lukt allemaal. Ze is zichzelf kwijtgeraakt. Ik luister aandachtig en stel af en toe vragen die Juul aan het denken zetten. We praten over wat er is en wat Juul graag zou willen. Ze ziet wel in dat het belangrijk is voor zichzelf te gaan zorgen en uit te zoeken wat ze echt wil en wat anders kan. 

Terwijl we verder wandelen, vertel ik wat wandelcoaching kan betekenen. We doen wat kleine oefeningen om rust te ervaren.

 

De oefeningen komen binnen, ze beseft in de stilte van de natuur hoe ze door het leven snelt, op een behoorlijk tempo. Het raakt haar. Ze wordt zich bewust dat ze eigenlijk nooit tijd voor zichzelf neemt. 

Ze begint te beseffen dat ze haar eigen geluk en welzijn niet kan opofferen voor de verwachtingen van anderen. Ze moet leren om zichzelf op de eerste plaats te zetten, zonder schuldgevoel. En dat dit niet betekent dat ze er niet voor een ander kan zijn.

We bespreken samen hoe Juul kleine veranderingen kan aanbrengen in haar dagelijkse routine om tijd en ruimte vrij te maken voor zelfzorg en verandering kan aanbrengen in haar huidige situatie.

Terwijl we verder wandelen, voelt Juul  opluchting en vertelt dat er een last van haar schouders valt. We sluiten de wandeling af en ze geeft aan alles even te willen laten bezinken. Een dag later belt ze me, ze wil graag een wandelcoach traject starten. 

Gedurende een aantal maanden ontmoeten we elkaar regelmatig voor een wandelsessie. We werken samen aan het versterken van Juuls zelfvertrouwen, we onderzoeken haar gedachten, ze leert anders denken en ze ontdekt haar eigen identiteit. Ik moedig haar aan om tussen de wandelsessies tijd vrij te maken voor het nemen van rust, dingen te doen die ze leuk vindt en middels de oefeningen die ik haar stuur reflecteert Juul op zichzelf en komt tot mooie nieuwe inzichten.

Langzaam maar zeker begint Juul zichzelf te herontdekken. Ze leert om hulp te vragen en taken te delegeren, waardoor ze niet langer de last van alles alleen hoeft te dragen. En ook leert ze de baas te worden over haar gedachten.

Na verloop van tijd merken Juuls dierbaren de positieve veranderingen in haar op. Ze straalt zelfverzekerdheid uit en lijkt gelukkiger en meer in balans. Ze weet nu dat ze niet alles en iedereen tevreden hoeft te houden om waardevol te zijn. Ze heeft geleerd dat haar eigen welzijn en geluk net zo belangrijk zijn.

Op een ochtend, enkele maanden na onze eerste ontmoeting staat Juul op met een gevoel van vreugde en dankbaarheid. Ze ervaart rust, de chaos in haar hoofd is opgeruimd en ze weet waar ze voor staat en wat ze wil in het leven. Ze heeft geleerd om de ballen die ze in de lucht houdt zorgvuldig te selecteren, zodat ze ruimte heeft voor zichzelf.

Ze is dankbaar voor mijn steun, de inzichten en alles wat ze leerde over zichzelf tijdens de wandelsessies. Nu gaat ze vol vertrouwen de toekomst tegemoet, wetende dat ze haar eigen geluk kan creëren terwijl ze anderen om haar heen koestert.

 

Ik nodig ook jou graag uit voor een kennismaking✨

 

Liefs Marlies

 

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *